Picture
Picture

Ovakışla İlköğretim Okulu. Ovakışla/Ahlat/Bitlis/Türkiye.Tlf: 0434 421 21 42

rectrectrectrectrectrectrect

OKULUN ADI: Ovakışla İlköğretim Okulu

İLİ, İLÇESİ: Bitlis, Ahlat, Ovakışla

Ön Tanımlar

Proje Çevresi: Projede kullanılan “proje çevresi” deyimi Ovakışla Beldesi ile birlikte beldeye bağlı Burcukaya, Dilburnu, Nazik, Güzelsu, Alakır, Gölgören, Otluyazı, Akçaören, Yoğurtyemez, Kınalıkoç ve Seyrantepe  köylerini kapsamaktadır.

Proje Grubu: Projede kullanılan “proje grubu” deyimi, sorumluluklar bölümünde belirtilen ve projenin uygulamasında görevli kişilerden müteşekkil komisyonu ifade eder

 

1. PROJE TANIMI

Proje, Ovakışla Beldesi ve bağlı on iki köye yönelik olmak üzere, Ovakışla Beldesi ekseninde kurulması planlanan küçük ölçekli kültür merkezinin gerçekleşmesi için;

  • Halen Ovakışla İlköğretim Okulu’nca yayımlanmakta olan “Ovakışla Günlüğü” gazetesinin içeriğinin geliştirilerek, bağlı köy okulları eşgüdümünde 12 köyün ortak okul gazetesi olarak hazırlanmasına yönelik küçük ölçekli bir baskı ünitesi kurulmasını ve
  • Ovakışla İlköğretim Okulunca “Çok Amaçlı Salon” olarak yeniden düzenlenecek bir alanda, gerekli hazırlıkların tamamlanarak Ovakışla İlköğretim Okulu, Ahlat İlçe Tarım Müdürlüğü, Ovakışla Sağlık Ocağı ve diğer kurumların işbirliği ile öğrenci ve veli eğitimine yönelik konferans, seminer, sergi, dia-slayt ve film gösterileri vb. etkinlikler düzenlenmesini
  • kapsamaktadır.

    2. GEREKÇELER:

 “Amaçlar” başlığında sunulmuş bulunan hedeflere ulaşmak üzere oluşturulan proje, aşağıdaki gerekçelere dayanmaktadır.

    1.Proje çevresini oluşturan alanda Türkçe eğitimi, eğitim ve öğretim faaliyeti açısından yaşamsal öneme sahiptir. Eğitim etkinliğinde zamanın akılcı kullanımı zorunlu bir şart oluştururken, Türkçe eğitimi özel bir çerçevede ele alınmadıkça mevcut durumun hem zaman kaybına yol açtığı hem de Türkçe kullanımının arzu edilebilir seviyeye ulaştırılamaması bakımından eğitimde nitelik kaybına sebebiyet verdiği görülmektedir.

    2.Proje çevresini oluşturan alanda halen yaşanmakta olan aşiret ilişkileri, farklı aşiretlere mensup öğrenci ve veliler arasında arzu edilebilir bir uyum birliği sağlanmasını güçleştirmektedir ve anılan türden uyuşmazlıkların ortak etkinlik alanlarında eritilerek giderilmesi bir zorunluluk arzetmektedir.

    3.Yörede sağlıklı bilgi akışını gerçekleştiren yerel enformasyon kaynaklarının bulunmayışı, velilere tarım ve hayvancılık ve diger ekonomik etkinliklerde, sunulması durumunda ani değişimlere yol açabilecek bilgilerin aktarılmasını güçleştirmektedir. Yaygın olarak tarımı yapılan şekerpancarı konusunda dahi yöre sakinlerinin en temel bilgilere sahip olmayışları bu duruma bir örnek oluşturmaktadır. Ekonomik hayatın gelişmesinde sağlanacak her ilerlemenin eğitim faaliyetine de yansıyacağı kuşkusuzdur.

    4.Proje çevresinde kadının toplum içindeki yerinin arzu edilebilir seviyede olmamasına bağlı olarak kız çocuklarının okutulması önemsenmemekte, görece çağdaş yaşama eğilimli aileler bile kızlarını birkaç yıl okuttuktan sonra okuldan almaktadırlar. Bu nedenle velilerin güdülenmesine yönelik çalışmaların daha etkin ve süreklilik arzeden bir zeminde yürütülmesi zorunluluk taşımaktadır.

    5.Proje çevresindeki köylerde bulunan okullar arasında eşgüdüm ve işbirliği imkanlarının bulunmayışı, her bir okulun kısıtlı olanaklarla kendi içine kapalı bir şekilde faaliyetini sürdürmesini dayatmaktadır. Eşgüdüm ve işbirliği imkanlarının arttırılması hem kaynakların birlikte kullanımını ve hem de diyalog ortamının sunacağı diger fırsatları imkan dahiline sokacaktır.

    6.Veliler arasındaki okuma-yazma oranının düşüklüğü ve eğitim görmüşlerin tek eğitim formasyonlarının okuma yazma bilgisi ile sınırlı olması hem okul aile işbirliğini güçleştirmekte hem de velilerin öğrencileri arzulanabilir yönde güdülemelerini imkansızlaştırmaktadır.

    7.Ek 2 nolu istatistikte de görüleceği üzere yörede ilköğretim sonrası eğitime devam oranı son derece düşüktür. Mevcut sorunun aşılması velilerin etkin biçimde yönlendirilmesini sağlayacak yeni iletişim olanaklarının kurulmasını öngerektirmektedir.

    8.Türkçe ile daha yoğun bir ilişki kurulması, Türkçe’nin okul zamanına ait bir fenomen olduğu yanılsamasından uzaklaşılmasıyla mümkündür, ki ders dışı etkinlikler yoluyla bu ilişkinin güçlendirilmesi gerekir. Düşünme, konuşma ve yazma  etkinliklerinde özlenen başarı grafiği,  dil üzerinde hakimiyetin niteliği ile doğrudan orantılıdır.

    9.Yürütülmekte olan sulama projeleri ve yapımı süren Bulanık-Ahlat karayolunun odak noktasını Ovakışla’nın oluşturması, beldeyi kısa bir süre içinde ekonomik açıdan bir cazibe merkezi konumuna getirecek ve ekonomik canlanma ile birlikte yöre nüfusu da artacaktır. Bu ekonomik gelişmenin yeni eğitim ve kültür politikalarıyla desteklenmesi ve içeriklendirilmesi bir zorunluluk arzetmektedir.

    10.Proje çevresinde velilerin gerek alım güçleri gerekse kültürel alışkanlıkları nedeniyle gazete ve kitap satın alıp okuma imkanından uzak olmaları nedeniyle, sağlıklı bilgi akışı ve kültürel eğitime yönelik olarak okul gazetesinin ücretsiz ya da cüz’i fiyatlarla kendilerine ulaştırılmasını sağlamak gerekmektedir.

    11.Proje çevresinde okula devam oranları, eğitimin başarısını ciddi boyutlarda etkileyecek seviyededir.

    12.Proje çevresinde, okulda öğrenciye sunulan kültürel atmosfer ile ailenin yaşadığı arasındaki dikkat çekici farklılıklar, öğrencinin ruhsal dünyasında çatışmalara yol açmakta; öğrenci kimlik bunalımı ve aidiyet krizi yaşayabilmektedir. Sorunun aşılabilmesi yönünden veli eğitimine ağırlık verilmesi önemli bir çözüm ekseni oluşturmaktadır.

Proje çevresindeki okullar, çağın ve yörenin ihtiyaçlarını karşılayacak yeni eğitim projeleri geliştirip uygulamada imkanlar ve materyaller açısından çok sınırlı bir duruma iye bulunmaktadırlar.

Picture

Önceki sayfaya (Proje ana sayfası) gitmek için tıklayınız.

Site tasarımı: Yalçın Ömer Oto.  Her türlü görüş, öneri ve eleştiri için: yalcin.omer@superonline.com