Picture
Picture

Ovakışla İlköğretim Okulu. Ovakışla/Ahlat/Bitlis/Türkiye.Tlf: 0434 421 21 42

rectrectrectrectrectrectrect

PROJENİN AVANTAJ VE DEZAVANTAJLARI:

Yörede sunulan en küçük hizmetlerin ve yeniliklerin bile öğrenci ve velilerde heyecan ve motivasyon yaratabiliyor olması, projenin en önemli avantajıdır.

Halen yayımlanmakta bulunan Ovakışla Günlüğü gazetesinde edinilen deneyim, projenin uygulanmasını önemli ölçüde kolaylaştıracaktır.

Proje çevresindeki okul öğretmenlerinin büyük çoğunluğunun genç olmaları,mevcut deneyimli öğretmenlerin de yol göstericiliğiyle, olumlu atmosfer yaratılması durumunda projenin uygulanmasına dinamizm kazandıracaktır.

Proje çevresindeki öğretmenler arasında, farklı meslek ve branşlardan gelen kişiler (Gazetecilik, Su Ürünleri Mühendisliği, Ziraat Mühendisliği, Filoloji, Edebiyat vb.) bulunması projenin teknik yönden daha sağlıklı bir yolda yürütülmesine vesile olacaktır.

Okulumuzca yurt genelinde başlatılan kampanya sonucunda kurulmuş bulunan Kütüphanenin, nitelik ve nicelik yönünden zenginliği projenin yürütülmesini kolaylaştıracaktır.

Projenin önemli bir dezavantajını ise kış aylarında karşılaşılan ulaşım güçlükleri oluşturacaktır. Bununla birlikte, bütün bir sezon boyunca yolu kapalı köy bulunmaması ve kapalı yolların 1-2 gün içinde açılıyor olması ve her köyde telefon bulunması, sorunların hafiflemesinde önemli etkenler olacaktır.

Proje, mahiyeti itibariyle kısa sürede sonuç alınabilecek ve bir anda çarpıcı dönüşümlere yol açabilecek bir özellik taşımadığından, projeye yönelik beklentilerde bir sabırsızlığa veya uygulayıcılarda tatminsizliğe yol açabilecektir. Ancak bu türden olası sorunların başlangıç aşamasında ele alınması ve proje çevresi öğretmenlerinin bu konularda motive edilmeleri sorunun yaşanmasını engelleyebilecektir.

Proje çevresindeki kimi okullarda asker öğretmenlerin görev yapıyor olmasından kaynaklanan öğretmen sirkülasyonu, proje grubunun değilse de birlikte çalışılan bir çok öğretmenin her yıl değişmesine yol açacağından, projenin uygulanmasını güçleştirme potansiyeline sahiptir.

 

Yukarıda sunulmuş bulunanlara ek olarak ‘Gerekçeler’ bölümünde içerilen sorunların kısa vadeli ve yüzeysel çözümler ile çözümlenemeyecek kadar komplike olmaları, sorunun çözümüne yönelik olarak yapılacak her çalışmanın dizgesel bir bağlam içinde ve bütünlüklü olarak ele alınmasını gerektirmektedir.

Projede öngörülen etkinliklerin gerçekçilik konusunda bir kaygıya yol açabilecek ölçüde geniş kapsamlı olmasıyla birlikte;

    1.Halihazırda Ovakışla Günlüğü isimli okul gazetemiz 2 yıldan bu yana yayımını sürdürmektedir ve öğrenci ve öğretmenlerimiz bu konuda yeteri kadar deneyime sahip olmuşlardır.

    2.Projenin hayata geçirilmesiyle birlikte, gazete 12 köy okulunun ortak gazetesi olacaktır ve yalnızca gazeteye katkıda bulunan öğretmen ve öğrencilerin sayısında bir artış olacaktır. Bu durum ise uygulamayı güçleştiren değil, niteliklendiren bir katkı sağlayacaktır.

    3.Projenin uygulamaya geçmesiyle birlikte, kişisel ve kısıtlı imkanlarla çıkarılan gazetenin ‘finansal’ sorunları çözüme kavuşacaktır.

    4.Projede öngörülen çok amaçlı salon etkinlikleri için ise yörede yeteri kadar teknik personel bulunmaktadır ve  proje uygulayıcılarının iş yükü anılan teknik personel arasında eşgüdüm ve işbirliği ortamı sağlamaktan ibarettir. Bunun yanı sıra Ovakışla İlköğretim Okulu’ nun geniş bir öğretmen kadrosuna (çeşitli dal ve branşlardan 25 öğretmen) sahip bulunması da projenin bir başka avantajı olacaktır.

    5.Projenin daha verimli uygulanabilmesine elverişli bir konferans salonu yaptırılması amacıyla Ovakışla İlköğretim Okulu Müdürlüğünün yerel ve ulusal kamu ve sivil toplum kuruluşları nezdinde sürdürdüğü girişimler umut verici düzeydedir. Sözkonusu salonun inşası durumunda proje çok daha kolay ve verimli bir şekilde uygulanabilecektir.

    6. Gazetenin kısıtlı imkanlarla ve daha dar çevreye yönelik de olsa zaten yayımlanmakta oluşu, uygulayıcılar açısından yalnızca çok amaçlı salon etkinliklerini yeni kılacaktır.

 

UYGULAMA SÜRESİ:

Proje iki yıllık bir deneme süresinden sonra kalıcılaştırılacaktır.

Okul gazeteleri, ilgili mevzuat gereğince aylık yayımlanmak ve yılda 8 sayı çıkarılmak zorunda olduğundan, ayrıntılı bir zaman çizelgesi hazırlanmamıştır; ancak

  • -Her ayın 15’ini takip eden ilk Perşembe günü her köy öğretmeninin öğrencileriyle yayın-gündem-görevlendirme toplantısı yapması
  • -Her ayın 15’ini takip eden ilk Cuma günü bütün köy öğretmenleriyle Aylık Olağan Yayın toplantısı yapılması
  • -Gazetenin takip eden ayın 15’inde yayımlanması
  • -İlk sayının 15 Ekim’de, son sayının 15 Mayıs’ ta yayımlanması
  • öngörülmektedir.

Çok Amaçlı Salon Etkinlikleri İle İlgili Olarak ise ilk yıl için aşağıdaki tabloda çizilen faaliyet planı uygulanacaktır.

Ancak, aşağıdaki tabloda çizilen programdan ayrı olarak, projenin amaçlar bölümündeki öncelikler göz önüne alınarak, ders öğretmenlerinin müfredat kapsamındaki konuların aktarılmasında ve güncel gelişmelerle ilgili konularda, Çok Amaçlı Salon imkanlarından yararlanmaları sağlanacaktır.

 

12. PROJENİN ÖZETİ:

 

Bitlis’in Ahlat ilçesine bağlı Ovakışla Beldesi ve bağlı köyler ilköğretim okullları için eğitimin niteliğinin geliştirilmesi, veli eğitimi ve kültürel canlanmayı öngören proje; küçük ölçekli bir baskı ünitesi ve Çok Amaçlı Salon tesisi olmak üzere iki ayaktan oluşmaktadır.

Kurulması planlanan baskı ünitesinde, halen okulumuzca yayımlanan “Ovakışla Günlüğü” gazetesi içerik ve kadro yönünden proje çevresine genişletilerek ve öğretmenler rehberliğinde öğrenciler eliyle yayımlanacaktır.

Tesisi planlanan Çok Amaçlı Salon’ da veli ve öğrenci eğitimine yönelik çalışmalar organize edilecektir.

Picture

Proje ana sayfasına gitmek için tıklayınız.

Site tasarımı: Yalçın Ömer Oto.  Her türlü görüş, öneri ve eleştiri için: yalcin.omer@superonline.com